Üre - 46 N

Üre, %46 oranında azot içeriği ile azotlu gübreler arasında en yüksek azot miktarına sahip olanıdır. Kolayca suda çözünebilen, beyaz renkte ve yuvarlak taneli bir gübredir.

Toprağa uygulandıktan sonra, üredeki organik azot bileşenleri, kimyasal değişimler geçirerek kısa sürede bitkilerin kolayca faydalanabileceği bir forma dönüşür. Tüm bitkilerde başarıyla kullanılabilen üre, sonbahar gübrelemesinde olduğu gibi ilkbaharda ya da bitkilerin çeşitli gelişim aşamalarında da uygulanabilir.

Üre gübresi yüksek miktarda kullanılacaksa, tek seferde değil birkaç uygulama halinde verilmesi önerilir. Toprağa uygulandıktan hemen sonra karıştırılmadığında, yüzeyde kalıp azot kaybına neden olabilir.


AN - Amonyum Nitrat 33 N

Amonyum Nitrat gübresi, %16,5 amonyum ve %16,5 nitrat azotu içererek toplamda %33 azot sağlar. Toprakta hızlı çözünen yapısıyla çabuk etki gösterirken, diğer azotlu gübrelerle kıyaslandığında daha uzun süreli etki gösterir.

Nötr yapıda olan amonyum nitrat, her tür toprakta rahatça uygulanabilir ve toprak pH’ını değiştirmez. İçeriğindeki nitrat azotu, yağışlı bölgelerde kolayca yıkandığından, bu gibi yerlerde tek sefer yerine 2-3 uygulama şeklinde yapılması daha etkilidir. Bu şekilde kullanım, hem verim hem kalite açısından olumlu sonuçlar sağlar.

Amonyum Nitrat, hızlı çözünebilir yapısıyla damla sulama sistemlerinde de rahatlıkla kullanılabilir.


AS - Amonyum Sülfat 21 N

Amonyum Sülfat, yüksek kükürt içeren bir azot kaynağı olup, azot ve kükürt eksikliğinin aynı anda tespit edildiği topraklar için zengin bir besin sağlar. %21 azot içerir ve asit özellikli bir gübre olduğu için kireçli ve alkali topraklarda güvenle kullanılabilir.

Kristal yapısı nedeniyle “şeker gübresi” olarak da bilinen amonyum sülfat, sülfat formundaki kükürt içeriği ile bitkilerin kükürt ihtiyacını karşılayabilir. Ancak asidik reaksiyona sahip olduğundan, asitli topraklarda uzun süre ve yüksek miktarda kullanılması toprağın daha da asitleşmesine yol açarak verimliliği azaltabilir.


SA - Sülfürik Asit

Kimyasal formülü H₂SO₄ olan sülfürik asit, renksiz ve yoğun bir sıvıdır ve kimya sanayinde en yaygın kullanılan maddelerden biridir. Doğal olarak saf halde bulunmayan sülfürik asit, sanayide değme yöntemi ya da kurşun odalar yöntemiyle elde edilir. Sülfür dioksit, çeşitli katalizörler yardımıyla oksijenle oksitlenip sülfür trioksite dönüştürülerek suyla reaksiyona girer ve sülfürik asit oluşur.

Endüstride yaygın kullanım alanına sahip olan bu asit, gübre üretimi, amonyum sülfat yapımı, boya sektörü ve petrokimya endüstrisi gibi alanlarda önemli rol oynar. Ayrıca çeşitli pillerin yapımında da kullanılır. Elektriği iletme özelliğine sahip olup, suda çözündüğünde yüksek miktarda ısı açığa çıkar.